Glenn, Nienke, Mens & Werkplezier on the road! (Blog 1)

For english: click here.

Glenn, Nienke en Mens & Werkplezier on the road: Work Life Differently! Yes we do: reizen, werken, leven in de camper! Dat is zeker differently

Dat is dan ook vaak de reactie die we hebben gekregen: ‘Gaaf dat jullie dat echt gaan doen’ ‘Veel mensen praten er over of denken er over, maar jullie doen het echt’! Jaaaaa en we doen het echt! Aan de ene kant bizar dat we dit doen, aan de andere kant ook alweer zo gewoon om te leven in onze Sjaakie (we hebben het beestje een naam gegeven, dat verdient ie met zijn belangrijke rol als vervoermiddel, slaapkamer, keuken, woonkamer, badkamer, kantoor in één).

De eerste blog! Iets later dan gepland, want we moesten nog even het doel en de onderwerpen van de blogs bepalen. We hebben er bewust voor gekozen om dat onderweg uit te vinden. Alleen niet pas na een maand! Hoe dat komt? Het nadenken over de blog nam bij Nienke de overhand: waar moet ik over schrijven, wat zullen anderen ervan vinden, het moet wel in een keer perfect zijn en ga zo maar door… De blog had ik in mijn hoofd al een paar keer geschreven, ik had het alleen nog niet daadwerkelijk gedaan. Misschien moet ik vaker naar onze eigen camper-creatie kijken. Onze slogan ‘Stop thinking, start doing’ geldt dus ook keihard voor mij! :). Alleen door te doen kom ik erachter wat ik er precies mee wil. Aldus een mooie leerles: gewoon doen! 

Ik ben op 26 augustus begonnen met het schrijven van de eerste blog. Precies een maand ervoor reden we weg uit het pittoreske Westland, nadat we nog even 2 nieuwe fietsbanden voor de mountainbike hadden gehaald. Ohja dat is alvast onze eerste Glenn-Nien-actie: tijdens onze eerste echte gratis overnachting in Hoek van Holland waren de fietsbanden van de mountainbike gestolen terwijl we sliepen. We hadden twee sloten, alleen niet door de banden gedaan.. Weer wat geleerd!

Inmiddels hebben we na deze maand te veel informatie om nu gelijk met jullie te delen:

   • reacties op de camper;

   

   • verhalen van Nederlanders die in het buitenland wonen en leven;

   

   • verhalen over onze camperervaringen en dus nog meer Glenn-Nien-acties (dat verbaast jullie vast niet :);

   

  • verhalen over mensen die hun leven anders leven, die bijzondere banen hebben of bijzondere keuzes gemaakt hebben in hun leven;
 •  
 • onze afgelegde route en de lieve, behulpzame en gastvrije mensen die we op deze route ontmoet hebben (mensen zijn echt zooo aardig!)

Misschien overspoelen we jullie in een korte periode met verhalen of misschien ook niet..

Stop thinking, start doing!
Thinking
De vonk sloeg over tijdens onze eerste reis in Australië: rondrijden in een camper (lees: een soort grote auto wat zeker niet op een camper leek en dus zeker ook niet de ruimte van een camper had). De vrijheid om te gaan en te staan waar we willen en het ontmoeten van nieuwe mensen op andere plekken. Vooral de backpackers die na hun studie eerst gingen reizen voordat ze aan het echte werkleven zouden beginnen. We waren op slag verliefd op deze manier van reizen. Tijdens een etentje met vrienden hebben we uitgesproken dat het ons gaaf lijkt om ons leven en ons werk zo te organiseren dat we dit reizend in een camper voort kunnen zetten. Dit werd bij ons steeds vaker het onderwerp van de dag en dan ineens zagen we overal campers rijden, hoorde we overal verhalen van mensen die hadden gereisd of gingen reizen en lazen we overal verhalen van camperliefhebbers. Elke keer werd het vuurtje in ons nog meer aangewakkerd! Floortje Dessing was bij ons steeds vaker op de buis te zien en we keken in plaats van films alleen nog maar documentaires over reizen en campers. Je weet wel hoe dat gaat als je ergens heel enthousiast over bent: op een gegeven moment konden we het alleen maar over reizen en campers hebben. De hamvraag die elke keer terug kwam was: wat voor camper? En gaan we weekendjes/midweekjes, periodes van 1-3 maanden of een heel jaar? En wat gaan we met ons bedrijf onderweg doen? 

Doing
Hoe komen we daar achter? Door te doen! Een paar dagen met een camper op pad en ervaren hoe het is om in een ‘echte camper’ te leven. Bij gebrek aan geduld gingen wij op de koudste dag van het jaar (die dag dat iedereen het alleen maar over het koude weer kon hebben en er geen mens op straat te vinden was) op pad met onze honden. Een ‘Globetrotter’ uit 1980, het goedkoopste en hoogstwaarschijnlijk ook het oudste beestje. We hebben toen wel geteld 20 km gereden (snelweg op en snelweg af), een paar uurtjes erin gewerkt en 1 nacht erin ‘geslapen’ zonder goed werkende kachel (in plaats van de twee nachten die we gepland hadden). Ondanks de korte proefperiode hadden we al snel besloten dat dit ons wel zou bevallen! Met de afspraak: een iets jongere camper met andere indeling en minimaal 20 graden :).

Hoe hebben we uiteindelijk de periode bepaald? In de Globetrotter hebben we op een camping de voor- en nadelen opgeschreven. Hilarisch hoe we er bij zaten: lange broek, dikke, trui, sloffen aan, dekbed om ons heen, honden op schoot en de kachel aan. Aangezien warmte naar boven stijgt, hadden we allebei mega rode wangen van de hitte, maar net zulke rode tenen van de kou. Het grote minpunt aan kortere periodes is dat we elke keer opdrachten zouden moeten afronden en opstarten. En door ons plezier en enthousiasme voor ons werk en voor de klanten bestond ook de kans dat we dan niet zouden gaan. Het grote pluspunt aan de periode van een jaar is dat we dan echt volledig kunnen reizen voor een lange periode en een jaar aan ons bedrijf kunnen werken, maar dan moeten we ook alles regelen voor een jaar. Na dit plussen en minnen hadden we een keuze gemaakt: we gaan een camper kopen, toveren die om tot kantoor en gaan er telkens 1-3 maanden mee op pad.

TOTDAT Nienke in vuur en vlam stond na een cursusdag waar we allebei waren. Tijdens de pauze was een mede-cursist vol enthousiasme aan het vertellen over haar avontuur dat haar te wachten stond: voor onbepaalde tijd reizen met haar vriend in een camper. Nienke hing aan haar lippen, stelde de ene vraag na de andere en kreeg kriebels in haar buik. De hele terugweg van Utrecht naar huis was dit onderwerp van gesprek met als gevolg: we volgen ons gevoel en gaan toch een jaar werkend reizen met de camper!

What do YOU want?
Nadat de kogel door de kerk was, vonden we het belangrijk om ons doel te bepalen: zowel ons eigen persoonlijke doel als het doel van Mens & Werkplezier on the road. Wij vinden onszelf namelijk geen echte travellers: de toeristische plekken boeit ons vaak niet zo en van alles een foto maken doen we ook niet, dus wat gaan we dan doen?

Hieronder de redenen waarom wij deze reis maken:

 • als wij mensen helpen om hun dromen en doelen waar te maken, dan moeten we dat zelf ook natuurlijk doen! Noem het ‘ervaringsdeskundigen’.
 • We leven en werken samen en dit is voor ons een nieuwe uitdaging om op deze manier samen te werken en te leven. Samen zoeken naar een slaapplek, samen bedenken waar we onze ‘grote behoefte’ kunnen doen (hoe we dit doen delen we een volgende keer), samen werken aan ons bedrijf en aan de website op de meest mooie plekjes in de natuur, samen kibbelen over het schoonhouden van Sjaakie.
 • Op een heel ander tempo en met hele andere doelen en deadlines bezig zijn dan thuis. In plaats van ‘druk’ of ‘hard aan het werk’ naar ‘rustig’ en ‘zacht aan het werk’. We hebben alle tijd van de wereld om creatief te werken aan ons eigen bedrijf: website, workshops/trainingen bedenken en maken, visie helder maken, werkplezier-programma’s maken. En daarnaast alle tijd hebben om te sporten, boodschappen te doen, stadjes te bezoeken, fietsen en meer..
 • We hadden kunnen wachten tot we ouder zijn (wat veel mensen doen), maar juist op deze fitte leeftijd deze ervaring opdoen en leren wat we vervolgens in de rest van ons leven verder toe kunnen passen. En in het leven van (nieuwe) mensen om ons heen!
 • We vinden het leuk om nieuwe plekken van de wereld te zien, nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe verhalen te horen. Dit soort ‘nieuws’ vinden wij wel leuk! (Voor de mensen die weten dat wij geen nieuws zoals kranten en journaal kijken/luisteren). Mensen ontmoeten op andere plekken in de wereld dan in de omgeving waar we zijn opgegroeid, wonen en werken. Deze mensen spreken een andere taal, kijken anders naar het leven, hebben andere manieren en omgangsvormen, andere motivaties, ander werkklimaat en werkomstandigheden. Hierdoor kijken wij weer met een andere bril naar de wereld en naar onszelf.
 • Ons netwerk vergroten in het buitenland. Ondernemers en ondernemende mensen in het buitenland ontmoeten, hun levensverhaal horen, met hen praten over hun dromen en doelen, hen helpen waar we kunnen, van hun verhalen leren en hun verhalen delen.
 • En last but not least willen we ervaren hoe het is om te leven met ‘less’: klein hutje, weinig spullen, weinig bezittingen, leven binnen een budget en hele andere prioriteiten.

Dit project kwam erbij op ons maandagochtend-overleg en werd net zo professioneel opgepakt als de projecten van klanten met:

 • een visie en doel: wat willen we allebei met deze reis, hoe past dit ons leven, wat gaan we doen met ons bedrijf, wanneer gaan we reizen, waar willen we naartoe
 • een financieel plaatje: van onze inkomsten, uitgaven, spaargeld, etc.
 • een projectplan: wat moet er allemaal gebeuren om dit mogelijk te maken, wie doet wat wanneer

Daaruit kwamen drie belangrijke hoofdacties die in 3 maanden geregeld moesten worden:

 • Een camper kopen inclusief herkenbare, grappige en sprekende belettering
 • Thuis alles goed regelen: huis, honden, auto’s
 • Het bedrijf ‘roadklaar’ maken, opdrachten afronden en overdragen

Onze overtuiging is: als je iets graag genoeg wilt, dan lukt het zeker weten! En zo was alles geregeld en reden we op 27 juli weg uit het Westland.

Enjoy Work & Enjoy Life

En hoe doen we dat nu? Reizen, werken en leven in een camper on the road. En waar staat Work Life Differently voor? Dat lees je in 1 van de volgende blogs! We hebben als doel dat de volgende blogs niet zo lang worden als deze, maar met Glenn z’n waterval aan woorden en het uitgebreid schrijven van Nienke is dat een leuke uitdaging!

Superbedankt!

In onze eerste blog willen we ook graag een aantal mensen bedanken die hebben meegewerkt aan onze droom!

 • Richard voor het toevertrouwen van Sjaakie aan ons (uiteraard wel na betaling) en het leuke contact wat we hebben gehad rondom het kopen van de camper.
 • Oom Wim (alias ‘Camper Oom’ in de telefoonlijst van Glenn)
 • voor alle adviezen tijdens de gezellige avond bij jullie thuis. Na een kladblok vol tips en een tas vol tijdschriften hadden we nieuwe inspiratie en konden we weer verder met ons project.
 • voor het klussen aan Sjaakie zodat ie rij- en leefklaar is voor de reis. Zonder jouw hulp was de camper niet compleet en had Glenn ook nooit zoveel kennis opgedaan over de camper, want echt hard nodig was.
 • Fleur, Wil, Annelien (Annelien vanuit haar eigen bedrijf paperandink.nl) voor het uitwisselen van reisverhalen en voor het brainstormen over hoe de camper er van de buitenkant uit moest zien.
 • Bijldesign (www.bijldesign.nl) in De Lier voor het prachtig beletteren van de camper.
 • Karsten die ervoor heeft gezorgd dat onze internationale website werkt en dat we deze eerste blog kunnen posten.
 • Patrick die met zijn creatieve ideeën en las-kunsten een superstrak zonnescherm op onze camper heeft gezet (het eerste weekendje kamperen had de luifel niet overleefd, gelukkig zijn we ANWB-lid).
 • Van Vliet Caravans en Campers in Wateringen waar we tussen alle afspraken door zo even langs konden rijden om onze koelkast te laten maken en een gratis tweedehands doek voor de zonneluifel uit de container mochten gebruiken. Super goede service en super bedrijf!
 • Frederique en familie voor een superplekje voor Lobbes met heel veel aandacht!
 • Robert en Steven voor het gebruik maken van onze Gelukhut!
 • Iedereen bedankt die onze berichten op facebook heeft gedeeld en zijn/haar netwerk heeft ingezet zodat wij deze reis kunnen maken. En iedereen die onze blogs gaat delen in zijn/haar netwerk.

Ciao e Arriverderci,

Adios Amigos,

Glenn & Nienke

(vertaling naar Italiaans: Giovanni & Nini)