Work Life Differently: Digital Nomads! (Blog 8)

For English click here.

Wat zijn Digital Nomads?
Wat was dit een gave maand in Bali! Heerlijk weer, superlieve mensen, ontelbare healthy tentjes, spotgoedkoop en van alles te beleven. Wij waren deze maand echte Digitale Nomaden: dé manier om werken, leven en reizen te combineren! Voor diegene die deze term nog niet kennen:
digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Ze leven een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen.

Wat doen Digital Nomads?
Als elke Digital Nomad een sticker op zijn hoofd zou hebben, dan weet ik zeker dat er alleen maar Digital Nomads te herkennen waren in Canggu in Bali. De landen in Aziё zijn daar top voor: het lekkere weer, lage kosten voor levensonderhoud, wifi is overal en meerdere ontmoetings- en samenwerkingsplekken. Hierbij een paar (van de vele) voorbeelden van de leuke en inspirerende mensen die wij hebben ontmoet:  

  • de Duitse Oliver en Chinese Shu (rond 32 jaar) zijn getrouwd en hebben samen een fitness-app ontwikkeld voor de chinese markt. Hier verdienen ze nu hun geld mee en ze zijn druk bezig met het uitbouwen van de app en het ontwikkelen van nieuwe apps.
  • de Nederlandse Aiden (24 jaar) werkt als freelance webdeveloper en wilde meer van de wereld zien. Vanuit Bali werkt hij voor Nederlandse opdrachtgevers. Zo gedreven als hij is, heeft hij zichzelf uitgedaagd om een 100-uur durende challenge te doen om zijn eigen droom-app te ontwikkelen (luciddreambot.com). Na deze 100 uur ontmoette wij hem voor het eerst en zijn twinkelende ogen en enthousiasme waren zelfs na die 100 uur nog volop aanwezig!

 

  • Hannah en Nick (rond 25 jaar) zijn bekende Nederlandse travel bloggers (saltinourhair.com) en werken nu sinds 1 jaar fulltime aan hun reisblogs.

 

  • Eefje (33 jaar) reist al 3 jaar de wereld rond. Ze had een flinke spaarpot opgebouwd en heeft in Australië even gewerkt om met dat geld weer verder te kunnen reizen. Haar wereldervaring, kennis en cursussen die ze onderweg heeft gedaan, gebruikt ze nu voor het opzetten van haar eigen bedrijf.

 

  • Steven (rond 30 jaar) uit Zwitserland gaat in twee maanden in Bali zijn eigen bedrijf opstarten.

 

  • De Australische Cameron (24 jaar) die op zijn 14e gestopt is met school om te gaan doen wat hij leuk vindt: programma’s en apps ontwikkelen. Hij heeft met een dating-site app die hij heeft ontworpen een award gewonnen voor beste dating-site app van Engeland en heeft nu een bedrijf met specialisten die anderen helpen bij het ontwikkelen van apps.

 

  • Lauren (rond 35 jaar) is Engelse advocate. Ze is haar werk op afstand gaan uitvoeren in Bali en heeft zich tussendoor ontwikkeld als lifestylecoach.

 

 • Rick (25 jaar) was naar eigen zeggen een irritante deur-tot-deur-verkoper voor goede doelen. Hij kreeg heel vaak ‘nee’ te horen en is op die vraag in de markt ingegaan: hij is ja/nee stickers erbij gaan verkopen. Dat liep super en hij ontwikkelde een eigen webshop. Vanuit Bali organiseert hij die webshop en leeft hij als een miljonair.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Elke persoon heeft zijn eigen verhaal, eigen reden om dit werk te doen, eigen aanleiding om hiermee te beginnen. Sommigen kiezen hier bewust voor en bij sommigen is het gewoon zo gelopen, wat ze nooit hadden durven dromen.

Wat typeert de Digital Nomads?
Je zou het niet zeggen op een prachtig zonnig eiland waar superveel te doen is, maar de digital nomads zijn veel aan het werk! Natuurlijk wel op eigen gekozen tijden, niet de standaard tijden van 9-tot-5 en tussendoor bijvoorbeeld lekker surfen. Ze zijn allemaal gedreven in hun eigen vak, doen waar ze goed in zijn en daarbij zorgen ze er ook voor dat ze hun werkleven inrichten op de manier hoe zij dat willen. Met voornamelijk veel vrijheid! Ze werken in de co-working organisaties, die speciaal voor digital nomads zijn opgezet, of ze werken vanuit een cafeetje/restaurant. Iedereen is super geïnteresseerd in elkaar waardoor er altijd verhalen worden uitgewisseld en de nomads veel van elkaar kunnen leren. Wij hebben ook drie IT-mensen met hun eigen expertise ontmoet die ons verder hebben geholpen bij het ontwikkelen van ons programma.

Hoe hebben wij geleefd als Digital Nomads?
Geloof het of niet, maar we hebben qua vrije tijdsbesteding in deze maand twee keer op het strand gelegen! En we hebben één dag geleefd als een Balinese local, één keer gesurfd, we zijn twee dagen naar Ubud geweest, we hebben elke avond buiten de deur gegeten en een paar romantische dates gehad (we moeten het toch spannend houden als we elkaar 24/7 zien). Qua werkbezigheden hebben we vier mensen verder op weg geholpen om hun werkleven zo te organiseren hoe zij dat willen. En we hebben met plezier gewerkt aan ons programma, toch wel vaak van 9 tot 5 of langer :). We begonnen met brainstormen, hebben alles op papier gezet, gesprekken gevoerd met onze doelgroep, IT-specialisten ingeschakeld met hun expertise, samen heel veel overleg gevoerd, met post-its het programma uitgewerkt, veel interessante boeken gelezen. Met als resultaat: onze eerste opzet van ons eigen programma staat op papier!

Bekijk hieronder onze onbewerkte foto’s: